Nog geen diploma, maar al wel geslaagd. Wojtek Kaminski (18) uit Oegstgeest heeft een bijzondere middelbare schooltijd achter de rug. Dat hij dat traject bijna volbracht heeft, vervult hem met trots. Hij begon op de praktijkschool maar bleek makkelijk vmbo-t aan te kunnen. Dat ontdekte hij op De Delta in Leiden, een school met extra ondersteuningsmogelijkheden.

 

 

© Foto Hielco Kuipers 

Wojtek Kaminski: van praktijkschool naar vmbo-t. 

Janneke Dijke 11 mei 2017
,Ik kom uit Polen en woon sinds mijn achtste in Nederland. Op de basisschool was mijn taal gebrekkig. Dat drukte mijn scores. Uit een test bleek dat mijn intelligentie heel laag was. De basisschool verwees me daarom door naar het praktijkonderwijs op Het Waterland in Leiden. Daar heb ik vier jaar gezeten en mijn taal is daar erg vooruit gegaan. Ik kreeg heel goed les van een docente.

Verder vond ik het er veel te makkelijk. Ik kreeg sommen tot 100 en 1000. Ik kreeg twee keer per week bijles wiskunde, maar ik wilde meer. Het Waterland had ook twijfels over mijn niveau en testte me opnieuw. Toen bleek dat ik een veel hogere intelligentie heb. Ik mocht de entreeopleiding doen om naar mbo niveau 2 te gaan. De Delta leek mij en mijn docent een goede school voor de entreeopleiding, met kleine klassen.

Maar toen ik eenmaal op de entreeopleiding zat, bleek dat ik drie dagen per week stage moest lopen. Ik kreeg maar twee dagen les en dat vond ik te weinig. Ik wilde meer leren. De school heeft mij toen getoetst en ik werd op vmbo theoretische leerweg geplaatst, in de derde klas. Daar bleek dat ik dat gewoon aankon.

Het geeft een kick dat het is gelukt, het voelt lekker. Ik wilde altijd naar iets streven en zo te zien lukt het. Het was een grote stap, van praktijkonderwijs naar vmbo-t, en ik haalde het. Daar ben ik nog gemotiveerder van geworden. Ik ga niet naar school uit dwang, maar met plezier. Ik vind veel vakken leuk. Biologie en economie vind ik heel interessant. Op Het Waterland hadden we dat niet.

Problemen met leren heb ik eigenlijk niet. Aan mijn huiswerk heb ik nooit meer gedaan dan even het boek doorbladeren. Voor het examen leer ik nu zo’n twee uur per dag. Ik sta voor alles een 6 of een 7. Ik heb compensatiepunten en sta er dus hartstikke goed voor. Ik ga ervan uit dat ik ga slagen, maar natuurlijk heb ik ook m’n twijfels. Ik hou in m’n hoofd dat het mis kan gaan.

Een brief schrijven in het Engels vind ik het spannendst. Het is toch een derde taal erbij. Ik heb hier op De Delta eigenlijk pas voor het eerst Engels gehad, dus maar twee jaar. Voor economie sta ik een 7, maar toch voel ik daar een druk. Ik wil er heel goed op scoren omdat ik volgend jaar mbo ondernemerschap ga studeren bij Leiden Lammenschans. Die studie klinkt super interessant. Ik weet nog niet precies wat ik ermee wil gaan doen. Als ik geslaagd ben, ga ik eerst met m’n vriendin naar Parijs.

Mijn ouders zijn trots op me. Ze hebben altijd gezegd: je doet het voor jezelf, niet voor ons. Dat doe ik. Ik wil het halen.’’

Bijzonder geslaagd

Donderdag 11 mei is de tweede dag van het centraal schriftelijk eindexamen in het voortgezet onderwijs. Havo-leerlingen doen Nederlands, vwo-leerlingen kunst en management & organisatie. Voor het vmbo beginnen de examens vrijdag 12 mei met Nederlands. Wojtek Kaminski maakt zich daarover geen zorgen. ,,Ik vind het examen Nederlands behoorlijk makkelijk.’’

 

* Verplicht veld
Mei 2020
Z M D W D V Z
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31